Vårdsökande?

Det gör ont att stå i vårdkö

Deprecated: Function split() is deprecated in /storage/content/16/159516/patientformedlingen.se/public_html/newsView.php on line 31

2013-10-22

Det gör ont att stå i vårdkö

Ett besök hos en specialistläkare kan hjälpa människor som har ont och lider i det tysta. Det kan betyda hopp att inte behöva ta starka värktabletter dagligen för att orka med vardagen.

Det tar tid att t.ex. få komma till en ortoped i Västra Götaland och det gör ont att stå i kö med en utsliten höftled. Tyvärr tog det min vän tre månader att få träffa en ortoped för att få en diagnos som talade om att hans höftled var utsliten något han redan insett på ett smärtsamt sätt. Detta trots alla löften om vårdgaranti.

37% av alla som söker specialistvård i Sverige får inte träffa en läkare inom 2 månader. 36% av alla som väntar på åtgärd/ operation får vänta längre än två månader för att få den utförd enligt Landstingens egna siffror. Vad som menas med ”åtgärd” får man inte veta. Kan det innebära nytt besök för t.ex. röntgen eller annan kompletterande undersökning? I så fall är det lättare att förstå den verkliga väntetiden på operation. Hur länge får man stå i vårdkö och ha ont medan man väntar på operation? I min väns fall i sex månader och detta är inte på något sätt unikt. Sammantaget har det alltså hittills tagit nio månader för min vän att få en operationstid. Förra veckan fick han plötsligt veta att han skall undersökas på nytt. Det innebär att han utlovade operationstid i slutet av oktober plötsligt inte är garanterad längre. Man undrar om detta är en ”åtgärd” som stuvar om i operationskön? Det finns ännu värre exempel har man hört.

Vad finns det då för alternativ om man inte vill plågas i långa vårdköer?

Man kan söka vård inom EU enligt det nya Patientrörlighetsdirektivet som trädde i kraft den 1 oktober 2013. Det innebär att alla EU-medborgare har rätt att välja vård inom vilket EU-land de själva vill och att Försäkringskassan är skyldig att ersätta patienten för kostnaden för den åtgärd man fått utförd i ett annat EU-land. Förutsättningen är att samma vård kan erbjudas i det egna landet. Man måste inte ta hänsyn till vårdgaranti eller långa väntetider utan sin egen medicinska situation och att det gör ont att stå i vårdkö. Det räcker som skäl.

I Tyskland t.ex. finns specialistsjukhus som erbjuder vård av högsta kvalitet utan väntetider. Där hade min vän bara behövt vänta ett par veckor för att få en höftledsoperation utförd av en oerhört kompetent doktor. När min vän sökte vård frågade han mig om Patientförmedlingen EU AB kunde hjälpa honom. I det läget hade vi inte fått igång alla kontakter med sjukhus och läkare i Tyskland som vi nu har.

Vi kan erbjuda vård på de bästa tyska sjukhusen utförda av de mest namnkunniga specialisterna. Det gäller inte bara inom ortopedi (knä-höfter) utan inom områden som kardiologi (hjärta-kärl) , onkologi (cancer), adipositas (övervikt) och andra områden.

Ingen ska behöva stå i långa vårdköer och ha ont. Nu finns alternativ som vi som EU-medborgare har rätt att utnyttja.

Patientförmedlingen EU AB 0771-99 99 00

Paul Olovsson

0708-41 68 98

www.patientformedlingen.se

paul.olovsson@patientformedlingen.se

Källa: Pressrelease

2013-11-19 11:08:51